Infiintarea unei societati comerciale

Constituirea unei societati comerciale in Romania poate sa aduca cu sine destul de multe necunoscute. Apeland la Juristasist pentru infiintarea firmei, puteti sa scapati de stres si de birocratie. Chiar si asa, este bine sa cunoasteti fiecare pas ce trebuie facut pentru a obtine actele firmei.

Documente necesare pentru infiintarea unei societati comerciale
Un prim pas ce trebuie indeplinit in vederea infiintarii unei firme este obtinerea tuturor documentelor necesare. Veti avea nevoie de :
  • Cartea de identitate sau pasaportul in original pentru toti asociatii societatii;
  • 3 copii dupa aceste documente;
  • Cartea de identitate sau pasaportul administratorului si copii dupa aceste doua documente;
  • Copie a contractului imobiliar pentru spatiul unde se va desfasura activitatea societatii, dar si pentru spatiul in care va functiona sediul social;
Etape necesare pentru infiintarea societatii:

Etapa numarul 1 : Obiectul de activitate
Obiectul principal de activitate este cel care stabileste cu ce se va ocupa societatea proaspat infiintata, conform dorintei asociatilor sau actionarilor. Acesta se alege conform clasificarii din codul CAEN ( Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala). Acest cod include absolut toate activitatile economice ce pot fi desfasurate in Romania. O firma poate avea mai multe obiecte de activitate, insa este esential ca unul dintre ele sa fie principal, toate celelalte fiind secundare. De asemenea, este bine de stiut, ca exista obiecte de activitate, stabilite conform codului CAEN, care fie sunt exclusive, necesitand autorizatii speciale, fie limitative, nepermitand asocierea decat cu anumite coduri CAEN. Un procent semnificativ din intreaga activitate a firmei trebuie sa fie reprezentat de obiectul principal de activitate, motiv pentru care alegerea sa este extrem de importanta.

Etapa numarul 2 : Forma juridica a societatii
Exista mai multe forme juridice pentru care se poate opta, in functie de structura si de organizarea societatii comerciale. Astfel, puteti alege intre S.R.L ( Societate cu raspundere limitata), S.N.C ( Societate in nume colectiv), S.C.S(societate in comandita simpla ) , S.C.A (sociectate in comandita pe actiuni ) sau S.A ( societate pe actiuni). Cea mai populara este Societatea cu Raspundere Limitata, deoarece poate acoperi o varietate mare de coduri CAEN, este usor de infiintat si aduce o serie de alte beneficii. Juristasist va ofera posibilitatea de a infiinta un SRL in cel mai scurt timp, fara a trece prin toata birocratia.

Etapa numarul 3 : Denumirea firmei
Numele firmei este, de asemenea, foarte important. Sub acest nume, firma isi va exercita dreptul de comercializare si va fi prezenta pe toate actele importante. Alegeti o denumire care sa se deosebeasca de denumirea altor societati si care sa reprezinte cat mai bine domeniul principal de activitate. Desi denumirea societatii este apanajul asociatilor/actionarilor, alegerea ei suporta anumite limite legale. Nu poate fi aleasa orice denumire. Spre exemplu, daca doriti inregistrarea unor cuvinte precum "institut", "roman" sau "national", aveti nevoie de acordul Secretariatului General al Guvernului. Inainte de stabilirea denumirii, aceasta trebuie sa fie verificata de catre oficiul Registrului Comertului, motiv pentru care este bine sa aveti pregatite mai multe denumiri.

Etapa numarul 4: Sediul Social
Sediul social reprezinta un element esential, necesar la infiintarea oricarei societati comerciale. Acesta poate sa fie un spatiu obtinut printr-un contract de comodat, de leasing imobiliar, uz sau uzfruct, o proprietate a unui asociat sau un spatiu inchiriat. De asemenea, sediul social poate sa fie obtinut prin gazduirea la sediul unui cabinet de avocatura. Gazduirea la sediului social la un cabinet de avocatura implica insa o serie de alte reguli. Una dintre ele fiind faptul ca nu se poate incheia un astfel de contract pe o perioada mai mare de 1 an.

Etapa numarul 5: Depunerea dosarului de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului
Documentele ce constituie dosarul de inregistrare trebuie sa fie depuse la Biroul Unic din cadrul Oficiului Registrului Comertului. Acest pas poate sa fie indeplinit de catre fondatorii societatii, de catre administratori sau de catre reprezentantii acestora. Inmatricularea societatii presupune si achitarea unor taxe la Oficiul Registrului Comertului.